BOBA

Szentlélek-templom

MISEREND

ÉVSZAK
VASÁRNAP
Téli időszámítás, Október 1-március 31. között
NYÁRON
12:00
TÉLEN
12:00

A bobai templomról

Boba és filiájának, Nemeskocsnak a környéke már a római korban lakott volt. Első okleveles említése mégis csak 1272-ből való. Ez megemlíti a Mindenszentek tiszteletére épült templomát, ami Boba és Nemeskocs között a mezei dűlőben volt. A 13. század első évtizedeiben épült, tehát egykorú a szomszédos dömölki  bencés romtemplommal és a jáki templommal is. Kőből épült, zsindellyel fedték, kb. 100 ember befogadó-képességű volt. A 19. században egyre romosabbá vált, míg végül csak törmelékek maradtak belőle.

    Ez is indokolta, hogy a 2 településnek újra legyen temploma. Hamarosan  be is következett: 1929-ben rakták le az alapkövét, 1931-ben már megáldotta Dr. Kiss Lajos alsósági esperesplébános. A hívek nagyon sokat adakoztak, kétkezi munkát végeztek, majd újabb adományaikból kerültek a főoltár, a szobrok és a képek a templomba. Kettő harangot is öntettek közadakozásból.

    Természetesen az idők múlásával a renoválásokra is sort kellett keríteni. Több alkalommal hol a külsőt, hol a belsőt  hozták rendbe. A hívek most is szépen adakoznak, magukénak érzik a templomukat. Adományaikból szinte teljesen felújítottuk a miseruhákat, az áldoztató kelyheket, új templomi zászlók is készültek. Mint most már általában mindenhol, így Bobán is szembe misézési oltár és új liturgikus tér készült.

    Boba és Nemeskocs 2007 óta Alsóság filiális egyházközségei.