Szeretek családban élni, mert…

Sok a meglepetés, sok az izgalom. Ha csak ketten vagyunk, házastársak – mert mondjuk, a gyerekek már alszanak – már akkor is rengeteg kellemes vagy kellemetlen meglepetést okozhat, hogy a másiknak milyen éppen a kedve. Elvileg csak „mi magunk” vagyunk, mégis van sok tényező, ami akár tőlünk függetlenül befolyásolja az esténket.

Például aznapi munkahelyi események, hányszor szakítottak félbe vacsora közben, hogy az időjárásról már ne is beszéljünk.

Ha ott vannak a gyerekek is, a meglepetések, avagy bizonytalanságok lehetősége a végtelenbe tart. Mindenki hozza a maga személyiségét, ami ráadásul időben változik, reméljük, jó irányba fejlődik; hozza a temperamentumát, ami egyik pillanatban ölelni, másikban üvölteni képes; hozza a hangulatát, ami a mi gyerekeinknél egy hurrikán gyorsaságával és kiszámíthatatlanságával változik. Leesik a bicikliről. Sír vagy nevet? Rászól az egyik a másikra. Jónéven veszi, vagy kidugja a nyelvét? Rászólok, mert csámcsog. Abbahagyja vagy még jobban csinálja? Esetleg megsértődik? Garantált, hogy az eredmény mindig más. Megunhatatlan, nagy társasjáték ez három dimenzióban – vagy inkább négyben.

Miért is jó ez nekünk? Ebben a folyamatos lutriban mi mindannyian csiszolódunk, egymáshoz idomolunk, gazdagodunk. Csak ne lennénk sokszor fáradtak meghallani egymást… Amikor gyerekeinket csitítjuk, vigasztaljuk, öleljük, nekünk is megnyílik egy világ, beengednek minket az ő birodalmukba, ahol nem olyan logikus minden, de annál színesebb. Ahol az asztal letörlésével, a zoknik összepárosításával senki sem foglalkozik, de van benne sárkány és hancúr. Bízunk benne, hogy egyszer majd ők is észreveszik a konyha padló közepén heverő kifordítatlan pulcsi létjogosulatlanságát, és abban is, hogy a mi okos életünkben is megmaradnak a tündérek és a hős „fejbe kólintók”, akiket ők hoztak el nekünk. 

A kiszámíthatatlanság ezen kívül ébren tart, sőt valamikor egyenesen frissítő. Például amikor a három éves a kindercsoki fehér belsejét nézegeti és megállapítja: Ez a csoki tejes kiömlésű.